Mevzuat

İthalat Mevzuatı

İthalatta Kota ve Tarife

Ithalatta Kota ve Tarife Kontenjani Idaresi Hakkinda Karar

Amaç ve Kapsam

Madde 1. Bu Karar uluslararasi yükümlülükler de dikkate alinarak, tek tarafli, olarak veya ikili ya da çok tarafli tercihli ticaret anlasmalarina dayanilarak alinacak önlemler çerçevesinde uygulanabilecek kotalar ile ithalatta tarife kontenjani uygulanmasi halinde kontenjanlarin idaresine iliskin usul ve esaslari kapsar.

Tanımlar

Madde 2. Bu Kararda yer alan;

  • a) Müstesarlik: Dis Ticaret Müstesarligini,
  • b) Genel Müdürlük:. Dis Ticaret Müstesarligi Ithalat Genel Müdürlügünü,
  • c) Tarife kontenjani : Belirli bir dönem itibariyla gümrük vergisinde ve/veya diger mali yüklerde indirim yapilan ya da muafiyet saglanan ithalatin miktar veya degerini,
  • d) Kota : Belirli bir dönem itibariyla yapilmasina izin verilen ithalatin miktar ve/veya degerini,
  • e) Ithal Lisansi: Kolaya tabi tutulan veya tarife kontenjani uygulamasi baslatilan mallarin ithali için Genel Müdürlükçe verilen belgeyi,

ifade eder.

Yetki

Madde 3. Bu Karar kapsaminda;

  • a) Kota ve tarife kontenjanlarinin basvuru, dagitim ve kullanim usul ve esaslarini belirlemeye ve bu amaçla belge düzenlemeye,
  • b) Ilgili mevzuat çerçevesinde görüsmeler yapmaya ve uzlasma metinleri hazirlamaya, usulüne uygun olarak yürürlüge konulan bu metinleri uygulamaya,
  • c) Ithal mallarla ve yapilan beyanin dogruluguyla ilgili incelemeleri yapmaya veya yaptirmaya,
  • d) Uygulamaya iliskin ilgili kurum ve kuruluslar arasinda koordinasyon saglamaya ve talimat vermeye,
  • e) Yönetmelikler ve tebligler çikarmaya,

müstesarlik yetkilidir.

Kota ve tarife kontenjani dagitim yöntemleri

Madde 4. Kota ve tarife kontenjani dagitiminda asagidaki yöntemlerden biri uygulanabilir.

Geleneksel ticaret akisi yöntemi
Bu yönteme göre kota veya tarife kontenjani tahsisi yapilmasi halinde, kotanin veya tarife kontenjaninin bir bölümü geleneksel ithalatçilara, kalan kisim ise diger ithalatçilara ayrilir.

>Basvuru sirasina göre esit oranda tahsis yöntemi
Bu yönteme göre, basvuru sahiplerine toplam kota veya tarife kontenjaninin tamami veya bir kismi, basvuru siralan dikkate alinarak esil oranda dagitilir.

Talep edilen miktar ve/veya degerle orantili tahsis yöntemi
Talep edilen toplam miktar ve/veya degerlerin, ilgili kota veya tarife kontenjanina esit ya da daha az olmasi halinde talepler tamamen karsilanir. Talep edilen toplam miktar ve/veya degerlerin mevcut kota veya tarife kontenjanini asmasi durumunda basvurular, talep edilen miktar ve/veya degerler ile orantili olarak karsilanir.

Müstesarlikça belirlenecek yöntem
Müstesarlik, gerekli gördügü durumlarda ürünün yapisi, ekonomik maktan ve belirlenen kota veya tarife kontenjani miktari ve/veya degen gibi kosullan dikkate alarak, farkli bir tahsis yöntemi belirleyebilir.

Diger mevzuat hükümleri

Madde 5. Bu Karar:

  • a) Kamu ahlaki kamu düzeni veya kamu güvenliginin; insan, hayvan ve bitki sagliginin; sanatsal, tarihi veya arkeolojik deger tasiyan ulusal hazinelerin veya fikri, sinai ve ticari mülkiyetin korunmasi amaçlariyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde getirilen ithalata iliskin yasaklarin, miktar kisitlamalarinin veya denetim zorunluluklarinin,
  • b) Kambiyo ile ilgili islemlerin,
  • c) Uluslararasi anlasmalardan dogan yükümlülüklerin,
  • d) Ithalat Rejimi Karari ve Ithalat Yönetmeligi ile ithalata iliskin diger mevzuatin bu mevzuata aykiri olmayan hükümlerinin,

uygulanmasini engellemez.

Yayım

Madde 6. Bu Karar kapsaminda, kotalarin ve tarife kontenjanlarinin dönemleri, basvuru, dagitim ve kullanim usul ve esaslari Resmî Gazete'de yayımlanir.

Yönetmelik

Madde 7. Bu Kararin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Yaptirim

Madde 8. Kota ve tarife kontenjani konusu ithalat islemlerine esas olan belgelerde tahrifat yapildigi veya sahte belge kullanildiginin, Ithal Lisansinin üçüncü kisilere devredildiginin veya verilen taahhütnamelere aykiri davranildiginin Denetim Birimlerince belirlenmesi durumunda, Müstesarlikça Firmalarin Ithal Lisansi iptal edilir ve kota ve tarife kontenjani uygulamasi yürürlükte oldugu süre içerisinde bir daha Ithal Lisansi düzenlenmez.

Geçici Madde 1. 30/4/1995 tarihli ve 95/6814 sayili Bakanlar Kurulu, Karari ile yürürlüge konulan Ithalatta Gözetim ve Korunma Önlemleri ile Kota Idaresi ve Tarife Kontenjani Hakkinda Karar çerçevesinde uygulanmakta olan kotalar ile tarife kontenjanlarina iliskin islemlere bu Karar hükümleri çerçevesinde devam olunur.

Geçici Madde 2. Diger mevzuatta bulunan 30/4/1995. tarihli ve 95/6814 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan Ithalatta Gözetim ve Korunma Önlemleri ile Kota Idaresi ve Tarife Kontenjani Hakkinda Karar çerçevesinde kota ve tarife kontenjani idaresine iliskin olarak yapilan atiflar bu Karara yapilmis sayilir.

Yürürlük

Madde 9. Bu Karar yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme

Madde 10. Bu Karar hükümlerini Dis Ticaret Müstesarliginin bagli oldugu Bakan yürütür.

Kaynak: T.C. Ekonomi Bakanlığı