Mevzuat

İthalat Mevzuatı

İthalat Rejim Kararı

1995/7606 sayili BKK)
31 Aralik 1995 tarih ve 22510 sayili Mükerrer

Genel Hükümler

Madde 1. Bu Kararin amaci, ithalatin ülke ekonomisi yararina ve uluslararasi ticaretin gereklerine uygun olarak düzenlenmesini saglamaktir. Ithalat, bu Karar ile bu Karara dayanilarak çikarilacak yönetmelik, tebligler, ilgili kuruluslara verilecek talimatlar, çok tarafli veya iki tarafli anlasmalar hükümleri çerçevesinde yürütülür.

Madde 2. Bu Kararda yer alan hususlara iliskin yönetmelik ve tebligler çikarmaya, Karar metninde sözü edilen izinleri ve talimatlari vermeye, ithalatin her asamasinda gerekli görülecek degisiklikleri yapmaya ve önlemleri almaya, ithal mallari fiyatlarinin gerektiginde kontrolünü yapmaya veya yaptirmaya, özel ve zorunlu durumlari inceleyip sonuçlandirmaya Basbakanlik Dis Ticaret Müstesarligi yetkilidir.

Madde 3. Türkiye ile ticari iliskilerinde ticaret ve ödemeler dengemizi bozacak nitelikte kayitlar koyan veya uygulama yapan, anlasmalar ile kararlastirilan yükümlülüklerini yerine getirmeyen, ithalat rejimimizin genellik ilkesi ile bagdasmayacak sekilde ayirici islemler uygulayan ülkeler, kuruluslar ve firmalar hakkinda taraf oldugumuz uluslararasi anlasmalar çerçevesinde uygun görülecek gerekli önlemler alinir.

Madde 4. (2003/5567 ve 2004/7304 sayili BKK ile degisik)Ticaret politikasi önlemleri; Ithalatta Haksiz Rekabetin Önlenmesi Hakkinda Mevzuat, Ithalatta Korunma Önlemleri Hakkinda Mevzuat, Ithalatta Kota ve Tarife Kontenjani Idaresi Hakkinda Mevzuat, Ithalatta Gözetim Uygulanmasi Hakkinda Mevzuat, Belirli Tekstil Ürünleri Ithalatinda Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkinda Mevzuat, Ikili Anlasmalar ve Protokoller veya Diger Düzenlemeler Kapsami Disinda, Belirli Ülkeler Menseili Tekstil Ürünleri Ithalatinda Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkinda Mevzuat, Türkiye'nin Ticari Haklarinin Korunmasi Hakkinda Mevzuat ve Çin Halk Cumhuriyeti Menseli Mallarin Ithalatinda Korunma Önlemleri Hakkinda Mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülür.

Madde 5. Kamu ahlaki, kamu düzeni veya kamu güvenligi; insan, hayvan ve bitki sagliginin korunmasi veya sinai ve ticari mülkiyetin korunmasi amaçlariyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde alinan önlemlerin kapsami disindaki mallarin ithali serbesttir.

Madde 6. Ithalat bedellerinin ödenmesi, kambiyo mevzuati hükümlerine tabidir.

Madde 7. Eski, kullanilmis, yenilestirilmis, kusurlu (defolu) ve yatik (zamanla dayanikliligini yitirmis) mallarin ithali izne tabidir.

İthalata Ait Esaslar

Madde 8. Ithalat Yönetmeliginde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ve istisnalar haricinde, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarinca vergi numarasi verilen her gerçek ve tüzel kisi ile tüzel kisilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi taninan kisiler ortakliklari ithalat islemlerini yürütebilir.

Madde 9. (2002/4984, 2004/7731, 2005/9446 ve 2005/9825 sayili BKK ile degisik) Ithalatta uygulanacak gümrük vergisi oranlari ile ödenecek toplu konut fonunu gösterir listeler (Liste I, II, III, IV, V, VI) kapsami maddelere ait gümrük vergileri ve toplu konut fonlari ilgili listelerde gösterildigi sekilde belirlenmistir.

Ancak, II sayili liste kapsaminda yer alan maddelerin, ayni zamanda V sayili listede yer almasi durumunda, II ve V sayili listelerde belirtilen gümrük vergisi oranlarindan daha düsük olani uygulanir.

Gelisme yolundaki ülkeler ile en az gelismis ülkeler ve özel tesvik düzenlemelerinden yararlanacak ülkelere yönelik Türkiye"nin tek tarafli tercihli tarifeleri II sayili listenin "GTS Ülkeleri” (Genellestirilmis Tercihler Sistemi Ülkeleri) bölümünde yer alan sütunlar ile düzenlenmis olup, bu sütunlarda belirtilen gümrük vergisi oranlarindan yararlanacak ülkeler (EK:3)’de tespit edilmistir. (EK:3)’de yer alan genellestirilmis tercihler sisteminden yararlanacak gelisme yolundaki ülkelerin karsilarinda bulunan “Hariç Sektörler” sütununda belirtilen sektörlerin kapsamina iliskin (EK:4)’de yer alan fasillar ve gümrük tarife istatistik pozisyonlarindan yapilacak ithalatta, bu ülkeler için II sayili listenin “D.Ü.” (Diger Ülkeler) sütununda ve V sayili listede belirtilen gümrük vergisi oranlarindan daha düsük olani uygulanir.

III sayili liste kapsami maddelerin karsilarinda (T1), (T2) isaretlerinin bulundugu durumlarda, islenmis tarim ürünlerinin bünyesinde yer aldigi kabul edilen ve Bilesim Tablosunda (EK:1) belirtilen temel tarim ürünleri miktarlarinin esas alinmasi suretiyle tespit edilecek kod numaralarina, (EK:2)'de yer alan tabloda tekabül eden toplu konut fonu miktarlari tahsil olunur.

Madde 10. (1999/12331, 2000/217, 2003/6662, 2004/8279 sayili BKK ile degisik) Toplu Konut Fonu ödenerek ithal edilecek maddeler gümrük yükümlülügünün dogdugu tarihte geçerli miktar ve oranlar kadar fona tabidir.

Ancak; Gümrük Kanununun 167 nci maddesi çerçevesinde gümrük vergilerinden muaf olarak gerçeklestirilecek ithalat fona tabi degildir.

Fon tutarlari gümrük yükümlülügünün dogdugu tarihte gümrük idarelerince tahsil edilir. Bu fonlarin, ilgililerce süresi içinde yatirilmamasi durumunda, 6183 sayili Kanun hükümleri uygulanir.

Bu Karar eki listelerde yer alan maddelerin karsilarinda nisbi (% olarak) Toplu Konut Fonu bulundugu takdirde, fon, ithal edilen malin ABD Dolari cinsinden degerinin karsiligi Türk Lirasi veya Yeni Türk Lirasi üzerinden, maktu (EURO/100 Kg/net) bulundugu takdirde de, EURO cinsinden hesaplanacak fon miktarinin karsiligi Türk Lirasi veya Yeni Türk Lirasi üzerinden tahsil edilir.

Fon ödenerek ithal edilecek maddelerin belirlenmesi ile fon tutarlarinin yeniden düzenlenmesi, Dis Ticaret Müstesarliginin bagli oldugu Bakanligin önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlastirilir.

Yurda geçici olarak getirilen ve gümrük vergileri teminata baglanan maddeler ile Gümrük Vergisi muafiyeti olan maddelerin gümrük yükümlülügünün dogdugu tarihte fona tabi olanlarinin Fon tutarlari teminata baglanir. Teminata baglanan bu maddelerin yurt disina çikarilmalari durumunda teminatlari ilgililerine iade olunur. Kesin ithallerinde ise, önceden teminata baglanan fon tutarlari tahsil edilir. Ayrica, süresi içerisinde yurt disi edilmeyen maddelere ait teminata baglanan fonlar, Toplu Konut Fonuna gelir kaydolunur.

Madde 11. (2002/4984 sayili BKK ile degisik) Türk müteahhitlik firmalarinin yurt disinda insaat, tesisat, montaj, mühendislik, proje, müsavirlik, isletme, bakim ve onarim gibi üstlendikleri islerle ilgili olarak satin aldiklari makine ve teçhizatin Türkiye'ye kesin ve geçici ithali ile bunlara iliskin süre uzatimlari Müstesarligin iznine baglidir.

Söz konusu mallarin geçici ithalinde ise, ödenmesi gereken Gümrük Vergisi miktarinin tamami teminata baglanir. Geçici ithali yapilan makine ve teçhizatin kesin ithale dönüstürülmesi halinde, teminata baglanan Gümrük Vergisi miktarinin tamami irad kaydedilir.

Madde 12. Ülkemizde açilan uluslararasi fuar ve sergilerin ithalatla ilgili islemlerinin düzenlenmesine ve yürütülmesine Dis Ticaret Müstesarliginin bagli oldugu Bakan yetkilidir.

Madde 13. (2001/3479 sayili BKK ile yürürlükten kaldirilmistir)

Madde 14. 26.12.1994 tarihli ve 94/6341 sayili Ithalat Rejimi Karari ve buna ek olarak çikarilan Kararnameler yürürlükten kaldirilmistir.

Ancak,1.5.1993 tarihli ve 93/4417 sayili Karar, 4.5.1995 tarihli ve 95/6818 sayili Kararin 2,3 ve 5 inci maddeleri, 95/7589 sayili Karar ile 27.12.1989 tarihli ve 89/14910 sayili Ithalat Rejimi Karari ve buna ek olarak çikarilan Kararnamelerle diger Kararlarda degisiklik yapan ve halen yürürlükte bulunan hükümler ile 27.12.1989 tarihli ve 89/14910 sayili Kararin geçici maddesinin son fikrasinin uygulamasina devam olunur.

Ayrica, uluslararasi anlasmalara, resmi dis kredi anlasmalarina veya özel kanunlara dayali olarak çikarilan gümrük muafiyeti veya indirimi içeren ve halen yürürlükte bulunan Kararnamelerin uygulanmasina devam olunur.

Milli Savunma Bakanligi veya adina ithalat yapacak olan kamu kuruluslari ithalde alinan Gümrük Vergisi ve harçlardan muaftir.

Geçici Madde 1. 31.12.1996 tarihine kadar (31.12.1996 dahil), Liste II’de “Diger Ülkeler Için Gümrük Vergisi Sütunu”nda Gümrük Vergisi bulunan maddelerin, ayni zamanda; Liste VI’da yer almasi durumunda, Gümrük Vergisi oranlari muaf olarak, Liste VII’de bulunmasi halinde de, Gümrük Vergisi oranlari % 3 olarak uygulanir.

Geçici Madde 2. Bu Kararin yayimi tarihine kadar (yayimi tarihi dahil), 26.12.1994 tarih ve 94/6341 sayili Ithalat Rejimi Kararinin 16 nci maddesi kapsaminda gümrüge gelmis veya çikis ülkesinde ihracat islemleri tamamlanmis olan ve Ithalat: (95/9) sayili Teblig kapsamindan çikarilan maddelerin ithalatina, ödenecek mali mükellefiyetlere ilave olarak ayrica CIF bedelin % 50’si oraninda Toplu Konut Fonu tahsil edilmesi suretiyle Gümrük Idarelerince izin verilir.

Geçici Madde 3. (2002/4984 sayili BKK ile degisik) Bu Kararin yürürlüge girdigi tarihe kadar baslamis bulunan ithalat islemlerine, aksine bir hüküm olmadikça, ilgili bulunduklari Ithalat Rejimi Karari çerçevesinde devam edilir ve bu Kararin lehte olan hükümleri, baslamis olan ithal islemlerine de uygulanir.

Geçici Madde 4. Daha önceki Ithalat Rejimi Kararlari ile bu Kararlarin uygulamasina iliskin olarak çikartilan Yönetmelik ve Teblig hükümlerine istinaden, ithalatçi firmalar hakkinda uygulanmakta olan; (süresiz veya belirli süreli) ithalat için hiçbir tahsis yapilmamasi, ithalat belgesi iptali, ithalattan ve mutemetlikten men seklindeki idari müeyyideler yürürlükten kaldirilmistir.

Geçici Madde 5. Bu Kararin yürürlüge girdigi tarihe kadar kiralama yoluyla ithal edilen maddelere iliskin olarak tahsil edilen Toplu Konut Fonu tutarlari ilgililere iade edilmez.

Geçici Madde 6. 15.3.1996 tarihine kadar (15.3.1996 dahil), 8.8.1995 tarihli ve 95/7230 sayili Kararin 2 inci maddesinin uygulanmasina devam olunur. Bu tarihten sonra, sözkonusu madde kapsaminda gerçeklestirilecek ithal islemleri bu Karara ek I sayili Listede belirtilen Gümrük Vergisi ve Toplu Konut Fonu oranlarina tabidir.

Geçici Madde 7. (96/7924 sayili Karar ile eklenmis ve 96/8435 sayili Karar ile hükümsüz kalmistir.) 30/6/1996 tarihine kadar (30/6/1996 dahil);

II sayili Liste’nin “Diger Ülkeler Için Gümrük Vergisi” sütununda Gümrük Vergisi bulunan maddelerin, ayni zamanda VIII sayili Liste kapsaminda yer almasi durumunda, bu maddelerin ithalatinda VIII sayili Liste’de belirtilen Gümrük Vergisi oranlari uygulanir.

1/7/1996 tarihinden itibaren söz konusu maddeler için II sayili Liste’de yer alan Gümrük Vergisi oranlarinin uygulanmasina devam edilir.

Madde 15. Bu Karar 1.1.1996 tarihinde yürürlüge girer.

Madde 16. Bu Karari Dis Ticaret Müstesarliginin bagli oldugu Bakan yürütür.

Kaynak: T.C. Ekonomi Bakanlığı